به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری دانشجو، جواد معصومی، در مورد افزایش تعداد مناطق آزاد اقتصادی از 7 منطقه به 14 منطقه و ضرورتهای این کار اظهار داشت: حرف و حدیثهای زیادی در مورد مشکلات مناطق آزاد فعلی وجود دارد و به نظر میرسد، برخی از آنها با تعریف واقعی منطقه آزاد فاصله زیادی دارند.
وی اضافه کرد: یکی از مهمترین ایرادهای مناطق آزاد ما نبود زیرساختهای لازم برای یک منطقه آزاد است. به عنوان مثال باید پرسید زیرساخت بندری مناطق ما چقدر با مناطق همجوار از جمله جبل علی قابل رقابت است و چند پایانه صادراتی در مناطق آزاد ایجاد شده، چقدر راهآهن و چند فرودگاه و چقدر ظرفیت انبارش کالا داریم، تا انگیزه را برای ورود و خروج کالا فراهم کند.
مدیرعامل اسبق منطقه آزاد اروند با اشاره به اینکه معافیتهای مالیاتی و ورودی کالا نه تنها مشکلی را برای افزایش جذابیت مناطق آزاد ما حل نمیکند، افزود: این کار تنها دولت را از منابع درآمدی برای 20 تا 30 سال محروم میکند و اگر قرار بود تاثیری در جذب سرمایهگذار خارجی داشته باشد، باید پرسید اکنون چقدر سرمایهگذاری در این مناطق طی سالهای اخیر انجام شده است.
وی اضافه کرد: منطقه آزاد جبل علی در امارات تمام نیازهای انبار، پهلوگیری کشتی را در کوتاهترین زمان فراهم کرده، اما هزینههای آن نسبت به سرزمین اصلی امارات بالاتر است اما بازرگان ترجیح میدهد از این بندر استفاده کند، چرا که در کوتاهترین زمان کارهایش انجام میشود و کار به جایی رسیده که نفتکشها نفت خود را در انبارهای جبل علی تخلیه کرده و بعد به صورت بخش بخش بار به ایران میآید.
مدیرعامل اسبق منطقه آزاد اروند با تاکید بر اینکه قرار است با ایجاد مناطق آزاد برای کشور درآمد زایی شود، نه آنکه کار خیریه اتفاق بیفتد، تصریح کرد: باید پرسید چند منطقه آزاد محلی برای صادرات کالا شدهاند و به جز منطقه آزاد اروند که تا سقف یک میلیارد دلار صادرات به عراق دارد و منطقه آزاد ماکو بقیه مناطق محلی برای قاچاق کالا شدهاند.
وی تصریح کرد: به عنوان مثال منطقه آزاد قشم زمانی قرار بود توسط یک شرکت سوئدی به محلی برای سوختگیری کشتی و تعمیرات تبدیل شود، چرا که سالانه حداقل 30 درصد شناورهای دنیا از خلیج فارس عبور میکنند، اما به هر دلیلی این اتفاق نیفتاد و این شرکت در بندر فجیره تأسیس شد و اکنون سالانه 35 میلیون دلار درآمدزایی دارد، چرا که کشتیها هنگام سوختگیری 27 نوع خدمت تعمیر و نگهداری را هم انجام میدهند.
معصومی افزایش تعداد مناطق آزاد را بدون کار کارشناسی به باغچهای تشبیه کرد که تنها یک آب پاش برای آن موجود است.
کالای تهلنجی و کالای همراه مسافر یکی دیگر از آسیبهایی است که مدیرعامل اسبق منطقه آزاد اروند به آن اشاره کرد و گفت: همان مسئله در منطقه قشم، کیش و چابهار سبب شد که شالوده این مناطق با قاچاق شکل بگیرد چرا که نظر مسئولان در ابتدای شکل گیری این مناطق این بود که اگر معافیت گمرکی دهیم مردم کالا را از مناطق آزاد وارد کشور کرده و درآمدی برای مناطق آزاد میشود و کار به جایی رسیده که بندر قشم اکنون با قاچاق کالا سرپاست و تعداد مراکز تجاری آن یک سوم پایتخت است.
منبع: فارس